Comuna Barnova - Biserica "Sf. Apostoli Petru si Pavel" - Paun

Biserica "Sf. Apostoli Petru si Pavel" din Paun este o biserica ortodoxa construita in anul 1812 in satul Paun din comuna Barnova (judetul Iasi). Lacasul de cult se afla pe Dealul Paun, "pe un restrans tapsan de deasupra dealului acestuia, unde bataia vantului din cele patru puncte cardinale e mai puternica decat in toate celelalte imprejurimi".
Biserica a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004, avand codul de clasificare IS-II-m-B-04215.
In anul 1812, Spiridon Papadopol si sotia sa Ruxandra, impreuna cu fiica lor Anastasia si ginerele Anastasie Caminas, au zidit actuala biserica din satul Paun, aflat in apropierea Iasului. Biserica a primit hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (praznuit la 29 iunie). Osemintele ctitorilor au fost ingropate in naos, portretele lor fiind pastrate o perioada in pronaos.
Biserica a fost construita din piatra, fiind formata din pronaos, naos si altar. Deasupra pronaosului a fost inaltat un turn-clopotnita in care au fost adapostite trei clopote. in interior, biserica are o bolta semicilindrica. Tot din secolul al XIX-lea dateaza si catapeteasma din lemn de brad cu ornamente florale.
Biserica a fost restaurata in octombrie 1888 prin stradaniile preotului-paroh Ioan Dimitriu Bobulescu, cu binecuvantarea mitropolitului Iosif Naniescu al Moldovei si cu ajutorul si milostenia credinciosilor din localitate. S-au operat unele modificari asupra bisericii cu scopul de a o face mai incapatoare: s-a construit un pridvor in forma de baldachin, s-au largit ferestrele si au fost inaltati peretii exteriori.
In anul 1944 au fost pictate bolta altarului si naosului de catre pictori anonimi.
Langa biserica este si o casa parohiala fara etaj, care a servit ca scoala primara intre anii 1917-1923.
In jurul bisericii se afla cimitirul satului Paun. Aici a fost inaltat un monument al eroilor cazuti pe front in august 1917. Monumentul are in varf o cruce si a fost executat de catre sculptorul funerar iesean Salvador Scutari (1880-1932), la initiativa ofiterilor si soldatilor din Regimentul 5 Vanatori. Pe monument a fost sapata urmatoarea inscriptie: "Camarazilor mortii pentru patrie. Ofiterii si trupa regimentului 5 Vanatori. 1917 August", iar in partea dreapta jos a soclului este inscris numele autorului Scutari Iasi.

Sursa: ro.wikipedia.org